Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25.XI.2011r.w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW lub MOGACE ZAWIERAĆ ALERGENY wymienione poniżej
Lista składników alergennych w/g rozporządzenia
- załącznik II do Rozporządzenia UE nr 1169/2011:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco w każdym jadłospisie.
Jeżeli państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji wychowawczyni grupy, do której uczęszcza dziecko.
Do wglądu u intendenta znajduje się szczegółowy wykaz przygotowywanych w Przedszkolu nr 15 potraw oraz spis używanych w nich składników.